Kerkhoflaan 1b, Waalre 040 - 22 20 219
Wetgeving aanhangwagen

Wetgeving aanhangwagen

Als u met een aanhanger wilt rijden, hebt u een van de volgende rijbewijzen nodig: B, BE of B+ (code 96).
Welk rijbewijs de juiste keuze is, hangt af van het gewicht van de aanhanger. En van de vraag of u voor 19 januari 2013 al in het bezit was van een rijbewijs. Op die datum zijn namelijk nieuwe rijbewijsregels ingegaan.

Aanhanger voorttrekken met rijbewijs B

De rijbewijscategorie B geldt voor personenauto’s met een aanhanger van maximaal 750 kilo. Het totaalgewicht van auto en aanhanger mag niet meer zijn dan 3.500 kilo. Is de aanhanger toch zwaarder dan 750 kilo? Dat is rijbewijs B alleen toegestaan als het totale gewicht (van auto en aanhanger samen) niet boven de 3500 kilo uitkomt.

Wel mag sinds 19 januari 2013 de aanhanger zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Aanhanger voorttrekken met rijbewijs BE

De rijbewijscategorie BE geldt sinds 19 januari 2013 voor personenauto’s met een aanhanger of oplegger van maximaal 3.500 kilo. Was u voor 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs BE? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. Voor u geldt dan geen maximumgewicht voor aanhanger of oplegger. Het gezamenlijke gewicht van auto met aanhanger mag meer zijn dan 3.500 kilo. Let wel op de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje. Voor aanhangwagens met een maximummassa van 750 kg of minder is nooit het rijbewijs E bij B vereist. Dit zijn aanhangwagens die geen eigen kenteken hebben.